Dl. Doctor, imi este foarte frica!

Cabinet Stomatologic Biodentix - Stomatologie Pentru Toata Familia
Parodontopatia – cauze si tratamente
septembrie 7, 2018

Dl. Doctor, imi este foarte frica!

Cabinet Stomatologic Biodentix - Stomatologie Pentru Toata Familia

Cabinet Stomatologic Biodentix

Stomatologie Pentru Toata Familia

Frica este un sentiment cu reactii vegetative pe care l-am trait cu totii si fiecare individ in parte, este mai mult sau mai putin predispus la reactii emotionale exagerate.

Teama de stomatolog in Romania in special, si afirm lucrul acesta in totala cunostinta de cauza, eu insumi fiind un pacient  stomatologic  inca din copilarie, provine din perioada din inainte de 1989 cand interventiile stomatologice se faceau prin priceperea si improvizatiile medicilor stomatologi cu materialele pe care statul le punea la dispozitie atunci. Nu prea se gaseau anestezice, instrumentele rotative functionau cum puteau, frezele prin sterilizari repetate nu mai erau active, spray-uri pentru anestezii de suprafata  vise , zgomotul compresoarelor din cutiile de izolatie se asemanau cu defilarea elicopterelor de 1 Decembrie, iar lampile scialitice sub forma antenelor parabolice de astazi te faceau sa te simti intr-o sala de operatie, gata pentru o interventie chirurgicala sangeranda si dureroasa, in stare de simtire totala. La sate, ce sa mai spunem.

Pacientii de astazi sunt copiii sau adultii de atunci, iar copii lor, tinerii de astazi, si-au insusit teama familiei de medicul stomatolog. Nu pot decat sa zambesc gandindu-ma cat a evoluat stomatologia de atunci, astazi folosindu-se spray-uri de anesteziere a mucoasei (gingiei) inainte de injectarea anestezicelor prin ace foarte subtiri (atraumatice), turbinele sunt de ultima generatie, silentioase produse in Germania, Austria, Japonia, frezele se sterilizeaza maximum o saptamana, la fel si in cazul acelor de tratament al canalelor. Exista aspiratoare care trag tot continutul bucal fara sa se mai foloseasca o mana de comprese imbibate in sange si saliva. Moda ne-a adus si halate de alte culori, vii, placute, iar medicii de astazi au renuntat cu placere la cele albe care faceau parte din regia si scenariul fricii.

Nu in ultimul rand, trebuie spus ca teama de durere si frica pot fi alungate de medicul stomatolog curant prin rabdare, atentie si explicatiile manoperelor, vizita la stomatolog devenind un eveniment lipsit de teama si emotii.