Cea mai buna metoda pentru a asigura sanatatea orala a copilului este igienizarea dentara corecta.
La eruptia dintilor temporari se pot face masaje gingivale cu comprese sterile imbibate in ser fiziologic, apoi se pot folosi geluri de badijonare utilizand degetul introdus intr-o manusa sterila sau cu o igiena stricta.
Dupa eruptia dintilor de lapte se poate incepe periajul de 2 ori pe zi dimineata si seara, nu lasati copii nesupravegheati pentru a preintampina inghitirea de pasta care poate avea efecte laxative. Trebuie folosita o periuta de dinti de dimensiuni reduse, adaptata cavitatii bucale a copilului si cu peri moi.
Se incepe periajul arcadelor dentare din spate si nu din fata, deoarece copilul se plictiseste repede si puteti peria incisivii mai usor la final. Se tine periuta cu perii intr-un unghi de 45-90′ pe dinti astfel incat perii sa ajunga si pe gingie. Se fac clatiri dese, de aceea trebuie sa folositi 2-3 margele de pasta de dinti, pentru ca dupa prima clatire, pe dinti nu va mai fi prezenta suficienta pasta, periajul se face pe toate cele 3 fete accesibile ale dintilor, dinspre obraz, limba si suprafata masticatorie. De retinut ca este necesar sa se foloseasca si miscari de introducere a periutei perpendicular pe dinti, interdentar pentru ca acolo sunt zone care retin alimente.
Periajul sa nu dureze prea mult, dupa ce parintii periaza dintii copilului, dupa metoda expusa mai sus, trebuie sa transfere periuta acestuia, ca sa repete pe cat posibil miscarile parintilor.
Dragi parinti, cel mai bun exemplu pentru copii sunteti chiar dumneavoastra, cum va pastrati dumneavoastra dintii asa vor proceda si copii!