In ultima vreme la tratament pacientii se prezinta cu dinti ce au obturatii vechi si cu distructii coronare secundare, ce au avansat subgingival inspre partea radiculara a dintelui.
Doleanta generala este de tratament a dintelui, adica o noua obturatie sau «coroana pe pivot».
Trebuie sa intelegem ca un dinte care a fost lasat o lunga perioada de timp fara tratament, uneori nu poate beneficia de nici una din posibilitatile de mai sus, deoarece reconstructia sau cimentarea pivotului pleaca din subgingival unde este mediu umed permanent si se produc microinfiltratii salivare care vor submina rezistenta unei viitoare obturatii, sau adeziunea unui pivot (RCR), cu consecinte ulterioare din cele mai diverse: parodontite, granuloame, abcese, etc.
De asemenea sunt persoane varstnice care se prezinta la tratament cu resturi radiculare in care vor cimentarea unor RCR-uri, pentru realizarea unor lucrari fixe si nu mobile. Dupa inceperea tratamentului radicular le arat cat de multa dentina alterata se indeparteaza din canal pentru a se ajunge la dentina dura pe care va fi posibila aderenta unui RCR, dar consecinta este ca «pivotul» va fi cimentat intr-o radacina cu pereti foarte subtiri, care se va fractura in urma presiunilor masticatorii.
In aceste situatii singurele optiuni durabile de tratament sunt extractia urmata de realizarea unei punti dentare, sau a unei coroane pe implant.
Sunt rare situatiile cand recomand imediat extractia, dar pacientii trebuie sa inteleaga ca medicul stomatolog, chiar beneficiind de cele mai moderne materiale si insusindu-se cele mai noi tehnici de tratament, sunt situatii in care nu se poate sau nu se merita, sa mentina pe arcada un rest de dinte cariat.
De aceea recomand un control periodic stomatologic, macar anual mai ales a obturatiilor foarte longevive.