Cei care suntem parinti stim cate emotii traim pe parcursul celor 9 luni pana la nasterea copilului drag. In ultima vreme conceptia, sarcina si nasterea au devenit din ce in ce mai greu de realizat, nu o sa expun aici parerea mea legata de acest subiect atata timp cat nu face obiectul specialitatii mele, dar cei care cunosc aceasta situatie stiu si inteleg foarte bine la ce ma refer. Pornind pe acesta cale, este usor si lesne de inteles teama viitoarelor mame in ceea ce priveste siguranta embrionului si mai apoi sanatatea copilului.
In perioada de sarcina se produc anumite modificari hormonale (cresterea hormonilor estrogeni) care cresc fluxul sangvin in organismul gravidei, ducand printe altele la aparitia inflamatiilor si sangerarilor gingivale, asa numita gingivita de sarcina. Gingiile isi modifica aspectul, devin rosii, umflate, sangereaza la cea mai mica atingere, uneori gravidele evita sa continue periajul sau il fac mult mai bland, ceea ce constituie primul pas in agravarea gingivitei pana la o forma initiala de parodontopatie marginala.
Bacteriile din cavitatea bucala pot ajunge in sange prin placa bacteriana si pot surveni nasteri premature ca un raspuns la infectii. Mesele dese trebuie incheiate pe cat posibil cu periaj dentar, in timpul zilei se pot face clatiri cu ape de gura sau cu bicarbonat de sodium, deoarece in urma varsaturilor Ph-ul bucal se schimba spre acid si se produc eroziuni in smalt alaturi de o fixare mai buna a tartrului.
Consultati medicul stomatolog daca simtiti:
In trimestrul al 2-lea de sarcina se pot folosi anestezice si se pot face radiografii cu sorturi protectoare.
Sa tinem sub observatie modificarile care apar in sarcina si sa le tratam sau amelioram pentru a avea o nastere la termen si un copil sanatos.